Deri şu anda da bir sürü endüstride kullanılmakta. Özellikle moda endüstrisinde deri çok büyük önem taşıyor. Dönem dönem ise bu derilerin yerini insan derisi almış. İşte insan derisinin kullanıldığı 10 şey.
10
Davul
Jan Zizka ilk protestan ayaklanmayı çıkartan ve savaşta dehşet saçan bir kumandandır. Öldüğünde derisinden davul yapılmasını ve bu sayede düşmanlarına dehşet saçmaya devam etmesini vasiyet etmiş ve vasiyeti yerine getirilmiştir.
9
Yelek
18. yüzyıl Fransası devrim ülkeyi Robespierre’in Halkın Güvenliği Komitesi üyesi Louis Antoine de Saint-Just güzel bir kadına aşık olur, aşkına karşılık alamayınca kadını giyotine yollar ve kadının derisinden yaptığı ceketi giyer.
8
Sigara Kutusu
Henri Pranzini 19. yüzyıl, Fransız dolandırıcısı ve katil. Yaptığı olaylar topluma o kadar korku sarmış ki giyotinle cezalandırıldıktan sonra vücut parçaları kapışılmış. Bir dişi bir kadının mücevheri olurken, bir poliste kendisinden sigara tabakası yaptırmış.
7
Kitap
Bu listedeki muhtemelen en meşhur eşya herhalde budur. Bir çok büyük kütüphanede 18 ve 19. yy’dan kalma böyle kitaplar bulunur. Bu kitaplardan en meşhuru ise James Allen’ın y azdığı otobiyografisidir. Posta arabası soyguncusu olan James Allen’ın son isteği kitabın bir baskısının derisine basılmasıydı ve bu gerçekleşti.
6
Kartvizit
William Burke ve ortağı William Hare İskoçya’da 17 kişiyi öldürüp bir doktora parçalanıp incelenmek üzere satmışlar. Yakalandıklarında William Blake’in vücuduna da aynı işlem uygulandı. İskeleti halen şu an müzede bulunmaktadır, sağ eli de zarif bir kartvizit yapımında kullanıldı.
5
Cüzdan
1833, New Jersey. Fransız göçmen Antoine LeBlanc 3 kişiyi vahşice öldürmekten suçlu bulunur ve asılma ile cezalandırılır. Yargıç aynı zamanda vücudunun parçalanmasını ve derisinin yüzülmesini söyler. Vücudunun parçaları Fransız’ı yakalayan Şerif Ludlow imzasıyla satılır. Kısa bir süre sonra derisinden cüzdan yapılıp tarih meraklıları tarafından bu parça saklanır.
4
Ayakkabı
Bu sefer bağışçının ismi bilinmiyor. 1876′da Mahnenrolhz isimli ayakkabıcı yılandan köpeğe bir çok deriden ayakkabı yaptıktan sonra ölen kimsesiz yaşlılardan bir ayakkabı ve bağcıklarını yapıp Washington’da bulunan Smithsonian Enstitüsü’ne yollamış ve halen onların koleksiyonunda duruyor.
3
Terlik
1633 yılı civarı Fransız Kralı XIII. Louis “Cabinet du Roi”yı kurar. Burası ilginç objelerin saklandığı bir müzedir. Paris’li bir cerrah Pierre Sue buraya insan derisinden yapılmış bir terlik ve göğüs ucunun halen belli olduğu bir kemer bağışlar.
2
Topuklu Ayakkabı
Hollandalı Fizikçi Hermann Boerhaave’nin ilginç bir koleksiyonu olduğu söyleniyor. Bu koleksiyonun içinde yaşlı bir mahkumun derisinden yapılmış topuklu ayakkabılar da bulunmakta. Bu ayakkabıyı nasıl elde ettiği öğrenilemeyen Boerhaave’nin ayakkabısında meme kısmının ayakkabının burnunda kullanıldığı bu da yukarıya doğru bir eğim verdiği söyleniyor.
1
Halk İçin, Halk’tan
Fransız Devrimi sırasında bir çok insan giyotinle idam edildi. Bir akıllı arkadaş da bu potansiyeli keşfetti ve insan derisinden (özellikle erkek, kadın derisi çok yumuşak olduğundan şekle sokulamıyormuş) çanta, cüzdan, ayakkabı, kıyafet vs. üretildi. Üstelik bu üretilenler yüksek fiyatlarla yüksek tabakaya satılıyordu.
EmoticonEmoticon