KENTLEŞME VE KÜRTLERİN KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI

KENTLEŞME VE KÜRTLERİN KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI

Ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı bir nevi hem yerel hem de genel anlamda kendilerini yönetme, kendi yasalarını, kanunlarını oluşturma, istedikleri takdirde kendi devletlerini kurma hakkıdır.
Kürtlerin Cumhuriyet öncesi  kendi kendilerini ulusal anlamda yönetmek isteği üzerine yaptıkları ilk teşşebüs  1847 Botan beyi (Mîrê Botan Bedîrxan) Bedirhan bey, ikincisi ise 1880 deki Şeyh Ubeydullahi Nehri serhildanlarıdır.
Kürtler yaşadığı çoğrafyada (Kurdistan) on yıllardır  karşı karşıya olduğu sömürge sistemi ve onun asimilasyon politikalarına, siyasi, ekonomik, sistemli devlet baskıları ile yerleşim bölgelerine yapılan barajlar  ve benzeri göçertme politikaları gibi nedenlere dayalı olarak sık sık iç ve dış göçler yaşamaktadır.
KENT VE KENTLEŞME
KENT
Kent, anlaşılabilir tabiri ile  toplu yerleşik alanlarının yaygın kullanılan adıdır,  Kırsal olmayan şeklinde de tabir edilebilir, kentin tanımına geçmeden  kırsal kesim  deyince neyi kastettiğimize biraz açıklık getirmekte yarar var,  Kırsal kesim, genel anlamda kentin karşıt anlamı olarak nüfusun büyük çoğunluğunun tarım ve hayvancılıkla uğraştığı yerleşim yerleridir.
Bir yerleşme biçimi ve kollektiv bir yaşam alanı  olarak Kent, ilk insan topluluklarından günümüze  gelişme süreci içinde yakın çağların ve belli bir toplumsal aşamanın ürünüdür.“Kent, sosyal, politik, ekonomik ve kültürel nitellikleri yönetim biçimi ve nüfusu bakımından kentleşmemiş  bölgelerden ayırt edilebilen, genellikle ''ekonomik kriterlere göre kent, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimi sürecinde toplumun sürekli olarak değişen ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkan bir ekonomik mekanizmadır''.
Kent sosyolojisini,  kentin ortaya çıkışından günümüze evrimini ve toplumsallaşma sürecine katkısını araştıran sosyolog Louis Wirt'  Toplum bilimi ölçütüne göre  kent’ i “Toplumsal bakımdan benzerlik göstermeyen bireylerin oluşturduğu, göreceli olarak geniş, yoğun nüfuslu ve mekanda süreklilik niteliği olan yerleşik alan olarak nitelemektedir.
 Kent kavramını genel anlamda kısaca tanımladıktan sonra kentleşme  üzerine kısa bir tanımlamaya gidebiliriz.
KENTLEŞME
Kentleşme günümüzden 5,000 ( beş bin) yılı aşkın bir süre önce Mezopotamya'da ortaya çıktığı bilinmektedir, Kentin gelişimine ilişkin açıklamalarından da anlaşılacağı gi­bi, kentleşmeye sebebiyet veren nedenler, köy ve kent arasındaki itici ve çekici etkenler, kırsal kesimlerde oluşan nüfus fazlalığını buralardan iten faktörlerin yanısıra bu fazla nüfusu kentlere çeken olgularda olmaktadır.
Dar anlamda Kentleşme, kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması anlamını taşımaktadır, Kent nüfusu kırsal kesimden (köy) şehire (kent) göçlerle artar, Gelişmiş olan devletlerde kentleşme bu şekilde nüfus akınları halinde gerçekleşir.




                                                                                                          C. Çagabey


 



Top 100 Dropshipping Companies in Europe & Turkey"
is a comprehensive guide designed for aspiring entrepreneurs and e-commerce enthusiasts. Curated by Cahit Çağabey, this resource highlights the most reliable and trending dropshipping suppliers across Europe and Turkey. Whether you're starting your first online store or scaling your business, this book offers valuable insights into supplier features, categories, and direct access links—helping you make smarter decisions in today’s competitive market.


Buy Now       10  Euro





Prepared by Cahit CAGABEY
Site içeriği kaynak gösterilerek kopyalanabilir cahit-cagabey.blogspot.com Blogger tarafından desteklenmektedir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.