Selahaddin Eyyubi, 1137 veya 1138 yılında Tikrit'te doğdu ve 4 Mart 1193'te Şam'da öldü. Asıl adı Yusuf bin Eyyub olan Selahaddin, Eyyubi Hanedanı'nın kurucusu ve ünlü İslam komutanlarından biridir. Haçlı Seferleri döneminde Kudüs'ü Haçlılardan geri almasıyla tanınır.
Gençliği ve Eğitim
Selahaddin, Kürt bir ailenin çocuğuydu. Babası Necmeddin Eyyub ve amcası Esedüddin Şêrgoh, Zengiler Hanedanı'nın hizmetindeydi. Selahaddin, gençliğinde İslami ilimler, tarih ve edebiyat üzerine eğitim aldı. Aynı zamanda savaş sanatları konusunda da eğitildi.
Yükselişi
Selahaddin'in askeri kariyeri, amcası Şirkuh'un Mısır seferlerine katılmasıyla başladı. Şirkuh, Fatımiler'in veziri olduğunda, Selahaddin de onun yardımcısı olarak görev yaptı. Şirkuh'un 1169'da ölümü üzerine, Selahaddin Mısır'ın veziri oldu. 1171'de Fatımi Halifeliği'ne son vererek Mısır'ı Abbasi Halifeliği'ne bağladı ve Eyyubi Hanedanı'nın temellerini attı.
Kudüs'ün Fethi
Selahaddin, Zengi Hanedanı'nın hükümdarı Nureddin Mahmud Zengi'nin ölümünden sonra Suriye ve Mısır'da kontrolü ele geçirdi. 1187'de Hittin Savaşı'nda Haçlıları yenerek Kudüs'ü ele geçirdi. Kudüs'ün fethi, İslam dünyasında büyük bir zafer olarak kabul edildi ve Selahaddin'in ününü arttırdı.
Üçüncü Haçlı Seferi
Selahaddin'in Kudüs'ü fethi, Avrupa'da büyük bir yankı uyandırdı ve Üçüncü Haçlı Seferi'ne yol açtı. İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard, Fransa Kralı II. Philippe ve Kutsal Roma İmparatoru I. Friedrich Barbarossa'nın liderliğindeki Haçlılar, Selahaddin'e karşı sefer düzenledi. Uzun süren çatışmalar sonucunda 1192'de Selahaddin ile Richard arasında bir ateşkes anlaşması yapıldı. Bu anlaşma sonucunda Kudüs Müslümanların elinde kalırken, Hristiyanların şehre hac ziyareti yapmalarına izin verildi.
Ölümü ve Mirası
Selahaddin, 4 Mart 1193'te Şam'da vefat etti. Ölümü, İslam dünyasında büyük bir üzüntüyle karşılandı. Selahaddin, hem askeri başarıları hem de merhameti ve adaletiyle tanındı. O dönemde hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar arasında saygı gördü. Selahaddin'in kurduğu Eyyubi Hanedanı, onun ölümünden sonra da bir süre daha varlığını sürdürdü.
Selahaddin Eyyubi, günümüzde de İslam dünyasında ve tarih meraklıları arasında saygı ve hayranlıkla anılmaktadır. Özellikle Kudüs'ü Haçlılardan geri alması ve gösterdiği insaniyetle tarih sayfalarında önemli bir yer tutmaktadır.
EmoticonEmoticon